top of page

Zde se můžete připojit do podhoubového mailing listu - dáme vám vědět, když vyjde nový článek

Chtěli byste nám zanechat zprávu, navrhnout opravu či komentovat článek? Udělejte to zde.

Tobiáš Waller • SPORA

Ať zvedne ruku ten, kdo si někdy dal lajnu kokeše… | Debata pro loutky: Berete drogy? (Debata pro loutky, ARCHA+)

Debata pro loutky, jevištní formát, který založili tehdejší studenti Katedry alternativního a loutkového divadla na DAMU Kateřina Císařová a Štěpán Gajdoš, se po kratší pauze přesunul do nových prostor. Obnovená premiéra v režii současných studentů Samuela Špilara (Katedra alternativního a loutkového divadla) a Doubravky Dostálové (Katedra výchovné dramatiky) se tak z fakultního divadla DISK přenesla do prostor ARCHA+.


Princip večerů je vlastně jednoduchý a od původní podoby se nemění – vždy je vybráno jedno téma, většinou aktuální či ožehavé. Tvůrčí tým pozve čtyři debatující z  různých společenských, akademických i kulturních sfér a ti společně s moderátory či moderátorkami na dané téma diskutují. Jenže identita hostů a hostek je po celou dobu skryta. Sedí ukrytí za dřevěnou budkou, jejich hlas je modifikovaný a zastupují  je typizované marionety. Princezna, Čaroděj, Kašpárek a Král jsou umístěny před budkami s diskutujícími a tři loutkovodiči (Anastázie Dobrodinská, Matouš Fendrych a Václav Ponikelský) je animují podle toho, co říkají, jak se smějí, či jak na sebe reagují.


Debata pro loutky: Berete drogy? | foto Adéla Vosičková


Tentokrát se loutky sešly, aby se věnovaly tématu drog a jejich užívání v Česku. Moderátorky Aicha Roubíčková a Jana Vaverková nejprve představily koncept tematického večera, a následně položily otázku všem pozvaným: Požili jste někdy nějakou drogu? Ano, zaznělo čtyřikrát, a v tu chvíli se spustila zběsilá, humorná, nepřestávající a podněty nabitá diskuse. 


Otázky pokládané moderátorkami se týkaly závislosti, narkomanie, české drogové politiky, péče o závislé a jejich léčby či pojmu harm reduction, který označuje snahu minimalizovat poškození drogami a jejich užíváním. Hosté a hostky byli často tázáni na vlastní zkušenost s drogami či na osobní názory. Postupně se tak začaly, alespoň povrchně, vykreslovat charaktery pozvaných a začalo být zřejmé, že čtveřice naštěstí není homogenní skupinou, což může u podobných debat hrozit. Různily se názory na to, jak by se mělo zacházet se závislými, jak by měli být nazývání (feťák vs. narkoman), zda by měly být některé drogy legální, a jak by se měla či neměla drogová scéna v Česku regulovat.


Loutkovodiči Matouš Fendrych a Václac Ponikelský a loutkovodička Anastázie Dobrodinská | foto Adéla Vosičková


Některé postřehy a odpovědi se pohybovaly na úrovni akademické a faktografické, jiné zase na úrovni uživatelské či zkušenostní. Moderátorky ale v kombinaci s chrlením faktů o drogové a adiktologické situaci v Česku hbitě střídaly témata diskuse. Na přetřes tak přišel i sporně přijatý seriál České televize Adikts, mladistvými oblíbený a hlavně jim dostupný kratom či otázka microdosingu. Celý večer se navíc mohlo o slovo hlásit i publikum a i jemu byly někdy kladené otázky, třeba na zkušenost s „kokešem“ či alkoholem. 


Na konci debaty se pak všichni pozvaní odvážili odhalit. Tento akt je však při každé debatě plně dobrovolný. Zjistili jsme, že jsme poslouchali názory a postřehy farmakoložky Magdaleny Šustkové, zakladatelky harm reduction pilulek Party Doctor Michaely Michálkové, psychoterapeutky Martiny Richterové Těmínové a kontroverzního politika Pavla Novotného.


Díky anonymitě zúčastněných během samotné debaty nevzniká prostor pro předsudečné spojování vyřčených názorů s konkrétními obličeji a postavami. A ačkoliv debatující mohou na samém konci večera svou identitu odhalit a vyřčené názory si zpětně propojit můžeme, Debata pro loutky žádný z názorů nezveličuje, ani nesnižuje. Kromě toho v sobě forma kombinuje zábavní rovinu s tou edukativní – už jen to, jak jsou hlasy hostí modifikované a fyzickou akci za ně přebírají loutkovodiči s marionetami, je místy velmi komické. Zároveň ale dochází k rozebírání vážných a aktuálních témat, a večery tak mohou plnit i osvětovou a společenskou úlohu.


Moderátorky Jana Vaverková a Aicha Roubíčková | foto Adéla Vosičková


Říkám si jen, jestli není škoda, že po prozrazení identit pozvaných celý večer skončil, a jestli by nebyla osvěžující alespoň krátká následná debata s hosty a hostkami. Ti totiž po svém demaskování ihned odešli a večer skončil. Já sám jsem měl v tu chvíli chuť ještě chvíli zůstat a užít si přítomnost právě odhalených osobností. 

bottom of page