top of page

Zde se můžete připojit do podhoubového mailing listu - dáme vám vědět, když vyjde nový článek

Chtěli byste nám zanechat zprávu, navrhnout opravu či komentovat článek? Udělejte to zde.

  • Podcast V Podhoubí - Barbora Etlíková

Návrat na chilský divadelní Festival Teatro a Mil s Borisem Jedinákem - Podcast v Podhoubí vol. 2

Dramaturg Divadla Na zábradlí a člen nezávislého uskupení 8lidí Boris Jedinák se v lednu 2023 zúčastnil výjezdu českých divadelních tvůrců na chilský Festival Teatro a Mil. V rámci této události se lze setkat jak s těmi nejlépe hodnocenými divadelními díly z chilské produkce, tak obecně ze zemí celé Jižní Ameriky. Cestu organizoval a umožnil Institut umění - Divadelní ústav jako součást programu PerfromCzech.



Boris akci navštívil jednak jakožto dramaturg pražského Divadla Na Zábradlí hledající možnosti spolupráce. A jednak jakožto zástupce skupiny 8lidí, která v říjnu roku 2020 premiérovala inscenaci La Moneda o chilském novináři a dokumentaristovi Miguelovi Littínovi.


A v neposlední řadě se Boris Festivalu Teatro a Mil zúčastnil jako divák a jako člověk. Vedle cestovního deníku, který pořizoval převážně během dlouhých přesunů, hovoří o své zkušenosti také V Podhoubí.



Borisova soukromá galerie fotografií z výletu do Santiaga de Chile, hlavního města Chile


*

dvě kontextová upřesnění:


Miguel Littín, o němž pojednává titul La Moneda, musel rodnou zemi opustit po násilném vojenském převratu v 70. letech, díky němuž se dostal k moci diktátor Augusto Pinochet. Nicméně po více než deseti letech se tam vrátil pod jinou identitou se záměrem dokumentovat společnost proměněnou totalitním režimem. Inscenace 8lidí se zabývá vrcholem jeho nebezpečné mise, kdy pronikl do sídla fašistického generála Pinocheta, paláce La Moneda, aby toto nejstřeženější místo a symbol nového režimu filmově zdokumentoval.


PerformCzech ProVisits jsou kurátorované mise do zahraničí pro skupiny divadelních a tanečních profesionálů zaměřené na navázání kontaktů a spolupráce v daném teritoriu. V lednu 2023 proběhl v Santiago de Chile mezinárodní divadelní festival Santiago a Mil. Součástí ProVisit byla návštěva profesní platformy festivalu pro zahraniční profesionály z oblasti divadla, na které byla možnost zhlédnout představení zařazená na festival, showcasovou část a účastnit se dalších profesních aktivit.


rozhovor vedla Barbora Etlíková, autorem znělky je Matouš Hejl

bottom of page