top of page

Zde se můžete připojit do podhoubového mailing listu - dáme vám vědět, když vyjde nový článek

Chtěli byste nám zanechat zprávu, navrhnout opravu či komentovat článek? Udělejte to zde.

  • Zdeňka Horváthová • SPORA

Je tenhle příběh vůbec o Marii? | Les sebevrahů (VILA Štvanice)

Pokud byste hledali inscenaci, která pracuje s tématy relevantními pro mladou generaci, pravděpodobně byste narazili na Les sebevrahů od uskupení Divadlo Letí v režii Kashy Jandáčkové. Její tvůrci opravdu dobře vystihli úzkostné stavy plynoucí z environmentálního žalu, jelikož nevyhnutelná ekologická katastrofa vévodí celé inscenaci coby leitmotiv. Autorům se navíc podařilo ve mně vyvolat pocit fyzického znechucení a prožívat tak viděné i celým tělem. Například v momentě, kdy Jan (Jan Hofman) radí Marii (Anna Kameníková), aby zahnala žízeň colou. Ta však s odporem prohlásí, že si chce dát vodu. Když si ale budete v průběhu představení pokoušet za sebe skládat jednotlivé obrazy a hledat mezi motivy nějakou souvislost či návaznost, možná budete z těch všech nejasně uchopených metafor stejně zmatení, jako jsem doteď já.


Děj se odehrává v budoucnosti. VR brýle jsou výstřelkem z minulosti a Vltava připomíná někdejší Botič. Navzdory tomu se v okolí Náplavky stále seznamují lidé jako právě Marie s Janem. Přestože mají opravdu špatné zkušenosti se vztahy, stejně se rozhodnou to společně zkusit. Začátky jsou idylické. Jan hraje Marii na kytaru a já se směju. Další skvělá parodie tropu, který ikonicky zesměšnila také Greta Gerwig ve filmu Barbie. Ale pozor! Příběh je o Marii. Ne o Janovi. Vlastně není ani o jejich vztahu. Podobná prohlášení se vyslovují opravdu často, načež rychle ztratí své kouzlo a ve finále vyzní pouze coby zbytečně návodný klíč, jež má pomoci k zarámování celé inscenace.


Jasně uchopené bohužel není opravdu velké množství referencí. Například odkaz na příběh o Jeníčkovi a Mařence realizující se skrze jména postav nebo motiv lesa jako posledního zbytku ryzí přírody, do něhož postava Marie na samotném konci uteče. To může být mimochodem i hezká variace na původní pohádku, kdyby se ale jakkoliv provázala se zbytkem inscenace, která ve velké míře otevírá vztahové problémy mezi ústředním párem: třeba nevyjasněnost ohledně početí dítěte, Janova virtuální rande či neřešené deprese Marie.


O co tedy vlastně šlo? Vztah v době klimatické krize? Já vím. Nesmím zapomínat na to, že je tento příběh hlavně o Marii. Nebo snad vůbec ne?

bottom of page